Jeugdafdeling TOGR probeert zich te onderscheiden

   

Loes Bezemer en Fer Kruis uit jeugdbestuur werken vol enthousiasme aan langzame groei

 
"Wie de  jeugd heeft, heeft de toekomst", is een veel gehoorde kreet. Volgens het jeugdbestuur van TOGR gaat die uitspraak niet helemaal op. "Het is veel moeilijker om nieuwe leden voor de club te behouden", zegt Fer Kruis die zich samen met voorzitter Loes Bezemer en het andere bestuurslid Monique Doddema bezig houdt met het jeugdbeleid aan de Charloisse Lagedijk. Een verslag van een gesprek met Kruis en Bezemer.

Het valt in deze gids wel vaker te lezen. Een relatief kleine club als TOGR heeft het in een stad als Rotterdam op meerdere fronten niet bepaald makkelijk. Zeker voor het jeugdbestuur is dat merkbaar. Jongeren in een stad als Rotterdam kunnen als het om vrijetijdsbesteding gaat, kiezen uit tal van mogelijkheden. Het is veel minder vanzelfsprekend dan voorheen dat jonge jongens de gang naar een voetbalclub maken. Als ze dat al doen kunnen ze zeker in Rotterdam-Zuid bij veel verschillende clubs terecht. DRL, DCL, Zwart Wit '28, De Musschen, COAL en Spartaan '20. Het zijn zomaar wat namen van 'concurrenten' als het om de aanwas van jeugdleden gaat. Ook de complexen van Barendrecht en Smitshoek liggen hemelsbreed niet al te ver van het terrein van TOGR. "Toch is er de laatste jaren vooruitgang geboekt", zegt Kruis. "Je moet je als club profileren door dingen anders te doen. We proberen jeugdtrainers en leiders op te leiden volgens de normen van de KNVB zodat ze onze jeugd nog beter kunnen begeleiden. Ook krijgen de verschillende elftallen kleding van de club." 

Activiteiten 
Om de jeugd ook buiten het voetbal iets te bieden, organiseert het jeugdbestuur van TOGR elk jaar verschillende activiteiten. "We organiseren voor elke leeftijdsgroep wel iets", zegt Bezemer. "Zo zijn er onder meer disco-avonden en voetbalkampen. Omdat ik ook in het hoofdbestuur zit en daar goede afspraken worden gemaakt, doen we dat soort dingen tegen relatief lage prijzen. Voor deelname aan een voetbalkamp betaalt een jeugdvoetballer bij TOGR ongeveer 25 euro. Dat komt ook door financiŽle steun van buitenaf. Er is een club van 50 die, toen we nog guldens en geen euro's hadden, voor 50 gulden per jaar de jeugdafdeling steunde. Ook een gedeelte van het geld dat wordt binnengehaald door de activiteiten van onze sponsorcommissie komt ten gunste van de jeugd."

Resultaten  
De ambities van de twee bestuurders, die net als veel andere vrijwilligers, behoorlijk wat vrije tijd in TOGR stoppen, zijn groot. "Het is misschien een utopie maar bij voorkeur zou ik zien dat we in elke categorie twee jeugdelftallen zouden hebben. Zover is het nog lang niet en het is maar de vraag of we dat ooit kunnen realiseren", vertelt Kruis. "We zijn wel op de goede weg. Dit seizoen hebben we in elke categorie een jeugdelftal. Het zou natuurlijk geweldig zijn als er in de toekomst regelmatig spelers naar het eerste elftal zouden doorstromen. Ik verwacht trouwens dat de hoofdklasse sowieso goed is voor de uitstraling van onze club. Wellicht dat dat ook weer nieuwe leden trekt." Het is trouwens geen toeval dat de jeugdafdeling van TOGR de laatste jaren langzaam groeit. "We hebben enige tijd geleden aan vijfjaren-plan gemaakt", zegt Bezemer. "Daarin hebben we opgeschreven met welke middelen we zouden kunnen groeien. Dat plan lijkt dus te werken."

Prestaties  
Omdat het wel degelijk een doelstelling is om op termijn spelers uit de jeugd klaar te stomen voor het eerste elftal, is de vraag gerechtvaardigd in hoeverre er van de jeugdelftallen van TOGR prestaties mogen worden verwacht. Bezemer heeft daar een duidelijke mening over. "Ik vind dat je pas vanaf de C-jeugd echt prestaties mag verwachten. Voor de jongere jongens moet het plezier echt voorop staan. Dat is trouwens ook mijn persoonlijke drijfveer", vertelt ze. "Ik weet waarvoor ik het doe als ik op zaterdagmorgen langs onze velden loop en die gasten onderling lekker bezig zijn."

Afspraken
Bezemer en Kruis en het andere bestuurslid Doddema zijn vanzelfsprekend niet alleen bezig met de organisatie van evenementen en de groei van de jeugdafdeling. Ook het werven van vrijwilligers die zich willen inzetten om het de jonge voetballertjes naar hun zin te maken, is een belangrijke taak. "Als er iemand is die aangeeft dat hij of zij iets wil doen, gaan we allereerst een gesprek aan", legt Kruis uit. "In dat gesprek proberen we te achterhalen wat de belangrijkste drijfveer is om bij ons aan de slag te gaan. Wij maken dan duidelijk wat wij van bijvoorbeeld een elftalleider verwachten. Al pratende komen we er dan vanzelf achter of iemand geschikt is voor een functie." Waar veel clubs te maken hebben met een teruglopend aantal vrijwilligers, is dat bij de jeugdafdeling van TOGR niet het geval. "Natuurlijk is het zo dat we altijd mensen kunnen gebruiken", zegt Bezemer. "Toch hebben we ook op dat punt niets te klagen. Er zijn voldoende ouders en andere belangstellenden die iets voor de jeugd willen doen", stelt ze tevreden vast.

 

terug