04-10-08

TOGR-spits Jessey Soares maakt het verschil in derby met XerxesDZB

uit AD/R.Dagblad

XERXESDZB 0
TOGR 2
56. Jessey Soares 0-1
80. Miguel Lopes Silva 0-2

Door FOLKERT VAN DER KROL
 
ROTTERDAM - XerxesDZB en TOGR speelden zaterdag een wedstrijd om snel te vergeten.
Op het gure, sfeerloze sportpark Wollefoppen bleven tal van spelers van beide eersteklassers ver onder hun gebruikelijke niveau.

Eén man trok zich daar niets van aan. Als TOGR-aanvaller Jessey Soares aan de bal was, kwam er meestal iets goeds uit voort. Met een rake vrije trap én een assist stond de van DOTO overgekomen speler ook aan de basis van de 0-2 zege. ,,Ik voel me fit en krijg het vertrouwen van de trainers,’’ verklaarde Soares zijn sterke optreden.

Verder boeide vooral het privé-oorlogje dat arbiter Thijs Geuze en XerxesDZB-grensrechter Michel Pluymert met elkaar uitvochten. Vanaf het eerste fluitsignaal gooide Pluymert te pas en te onpas zijn vlag bij TOGR-aanvallen in de lucht. De eerste keer dat Geuze hem (terecht) negeerde, leverde dat de Rotterdammers in blessuretijd van de eerste helft meteen een strafschop op. Soares zette voor, waarna Xerxes DZB-verdediger Hank Viveen spits Antonio Garcia Mendes onderuit schoffelde. Garcia Mendes wilde de penalty zelf nemen, maar de TOGR-bank besliste anders. Tot verbazing van velen ontfermde Ibrahim Marbah, die slecht in de wedstrijd zat en geen vaste basisspeler is, zich over de elfmetertrap, die XerxesDZB-doelman Marcel van Staayeren zonder veel moeite pareerde.

,,We speelden zo slecht dat we op de bank het gevoel hadden dat die strafschop er sowieso niet in zou gaan,’’ stelde Bryan Cairo, samen met René Blaauwkamp hoofdtrainer van TOGR. ,,Normaal zijn Winston Faerber (geblesseerd, red.) en Oswaldo de Pina (geschorst, red.) de aangewezen mannen. Maar Marbah schiet ze er tijdens de training ook altijd feilloos in.’’

 
Uit de daaropvolgende tegenaanval kwam Andy Bouterse vrij voor TOGR-keeper Ruben Muskiet, die knap redde.

De tweede helft vervulde Geuze andermaal een hoofdrol. TOGR-middenvelder Edivaldo Pinto ging in een duel met Kenny Fonseca onderuit en ontving de vrije trap op de rand van de zestien. Soares liet zien ook dat kunstje te beheersen en krulde de bal prachtig over de muur in de hoek: 0-1. ,,De vrije trap was geen overtreding,’’ vond XerxesDZB-trainer Aad Andriessen, die terecht ook problemen had met de 0-2.

Geuze negeerde opnieuw een - dit keer wel juist - vlagsigaal van Van der Pluym, waarna Miguel Lopes Silva op aangeven van Soares alleen op Van der Staay af mocht en prima afrondde. ,,Dit gebeurde ons vorige week tegen Spijkenisse ook al. Dat zijn wel de momenten die een wedstrijd beslissen,’’ mokte Andriessen, wiens ploeg tijdens het duel ook nog een paar fraaie mogelijkheden (Bouterse en Diejego Biekman beiden twee keer) verzuimde in een doelpunt om te zetten.

Geuze kon zijn fout niet heel erg kwalijk worden genomen. Grensrechters als Van der Pluym zijn een nachtmerrie voor elke scheidsrechter.

Bij TOGR hadden ze de grootste lol. ,,Lopes Silva stond gewoon een meter buitenspel,’’ gaf Cairo ruiterlijk toe. ,,Iedereen leek bij ons zware benen te hebben. Maar XerxesDZB heeft het ons desondanks niet heel moeilijk weten te maken.’’

 
Bijzonderheden: Arbiter Thijs Geuze gaf geel aan Hank Viveen (XerxesDZB),
Nick Wijsman en Jessey Soares (beiden TOGR)
XerxesDZB:P Van Staayeren; Paulus, Verwater, Viveen, Fonseca; Chobin, Blonk, Van Velzen (67. Kind), Loovens; Biekman, Bouterse.
TOGR: Muskiet; Cabral Semedo, Lopes, Herremans (46. De Heer), Strang; Pinto, Marbah (62. Sengers), Wijsman, Lopes Silva; Soares, Garcia Mendes (79. Promes)
 

 

 

Xerxes DZB - TOGR  0 - 2  

uit de weekbrief:

 

Na een week van onophoudelijke regen kan deze zaterdag droog, maar wel onder gure omstandigheden, aangetreden worden in Rotterdam-Noord tegen thuisploeg Xerxes DZB. Al direct bij aanvang wordt duidelijk dat het een lastige middag zal worden. Het vlotte spel zoals afgelopen week vertoond tegen Voorschoten is ver te zoeken en op de lastig te bespelen grasmat weet de TOGR ploeg elkaar soms erg moeilijk te vinden. Het duurt dan ook een kwartier voordat een eerste noemenswaardige aanval zich aan laat zien. Een snelle combinatie tussen Toni en Jessey wordt door laatstgenoemde ingeschoten, de sterke doelman Van Staayeren heeft enige moeite met de opspringende bal, maar ziet kans om in tweede instantie de bal onschadelijk te maken. Het bij vlagen ongeconcentreerde en slordige spel van de Groen-Witten geeft de thuisploeg mogelijkheden gevaarlijk voor het doel van Ruben op te rukken. Met name linkerspits Andy Bouterse kan zich een aantal maal goed doorzetten.
In de 35ste minuut mag TOGR van geluk spreken dat het schot van de blonde aanvaller net naast gaat. Vlak voor rust lijkt het, ondanks matig spel, er toch op dat met een voorsprong de rust kan worden opgezocht. Eerst is er een snel uitgevoerde counter waarbij Jessey zeer goed de in de ruimte alleen voor Van Staayeren gelopen Ibrahim weet te vinden. De inzet van de middenvelder wordt weer met zeer goede redding onschadelijk gemaakt door de keeper. Daarna volgt in laatste seconde voor rust dé mogelijkheid als TOGR een strafschop krijgt toegewezen wanneer Toni, op moment van inschieten van een opgelegde kans, van achter wordt aangetikt door routinier Hank Viveen. Vaste strafschopnemer Winston staat geblesseerd langs de kant en ook back-up Osvaldo is vanwege een schorsing niet beschikbaar. Het is Ibrahim die de verantwoordelijkheid op zich neemt. Het doelpunt valt niet, want uitblinker aan Xerxes zijde Van Staayeren duikt naar de juiste hoek en voorkomt de voorsprong.

 

 

Na rust wordt het spel van de Groen-Witten er niet beter op, het is zelfs Xerxes dat in de eerste tien minuten aanspraak maakt op een voorsprong, als er slordig met balbezit wordt omgegaan. Zover komt het niet en het is vanuit een stilstaande situatie TOGR dat de wedstrijd alsnog weet open te breken. Na een overtreding krijgt Jessey de kans de toegekende vrije trap op 20 meter van het vijandelijke doel te nemen. Met een magistrale krul gaat de bal in de bovenhoek van het doel, Van Staayeren kansloos latend, voor de 0-1.

 In zo’n wedstrijd zijn het dan zulke individuele kwaliteiten die de Groen-Witten nodig hebben om zo’n matige duel in haar voordeel te beslissen. In het restant van de verder plichtmatig uitgespeelde wedstrijd heeft de thuisploeg pech als het een levensgrote kans voor spits Biekman voorlangs ziet gaan. In de 81ste minuut valt de wedstrijd definitief in het slot in het voordeel van TOGR. Jessey lanceert Mickey die alleen op kan stomen, vakkundig wordt de bal langs de uitgekomen Van Staayeren geschoven en komt de 0-2 op het scorebord. De treffer wordt hevig betwist omdat Mick vanuit buitenspel zou zijn vertrokken. De Rotterdamse scheidsrechter Geuze komt niet terug op zijn beslissing door te laten spelen.

                                                                                                      
De 0-2 wordt de eindstand aangezien er in de laatste tien minuten geen gevaarlijke situaties voor beide doelen voordoen.

Het vertoonde spel was deze middag dan wel stukken minder dan normaal verwacht mag worden, een 0-2 uitoverwinning is gewoon een goed resultaat in deze afdeling! Er is weer een week de tijd om het goede ritme weer terug te vinden voor de thuiswedstrijd tegen Schelluinen.   

 

Opstelling TOGR:

Ruben Muskiet, Lenine Cabral Semedo, Carlos Lopes, Dennis Hermans (46. Robert de Heer), Brian Strang, Edivaldo Pinto, Ibrahim Marbah (62. Stevey Sengers), Nick Wijsman, Miguel Lopes Silva, Antonio Garcia Mendes (80. Chris Promes), Jessey Soares. 

 

 

Terug