uit: AD Rotterdam; 3 september 2007

ANDERS BEKEKEN  Anonieme Paul Bosvelt attractie bij TOGR 5
‘Jongen, ik heb genoten van je’
In Anders Bekeken bezoekt een verslaggever die geen deel uit maakt van de sportredactie een wedstrijd of evenement.
Hij of zij bekijkt een en ander vanuit zijn of haar eigen gezichtspunt.
Vandaag is LOUIS DUMOULIN gastschrijver bij de voetbalwedstrijd TOGR 5-RVVH 11. Louis werkt bij de CULTUURREDACTIE van deze krant.

Nog voor zijn eerste officiële balcontact namens TOGR 5 gaat Paul Bosvelt al flink over de tong bij het handjevol toeschouwers.

‘Nou, volgens mij kan die nieuwe gozer er helemaal niks van’, klinkt het eerst langs de zijlijn. ‘En als-ie sterallures krijgt kan-ie zo zijn biezen pakken’, volgt er meteen bovenop. Rotterdamse voetbalhumor uit het vuistje met de voormalige Feyenoordkanjer (37) als quasi-lijdend voorwerp.

Dat de verbale aanpak van dit debuterende buitenbeentje ook direct stevig is, heeft alles te maken met de vertrouwdheid: Paultje is al langer een maatje van dit vriendenteam, waarin rijp en groen vrolijk naast elkaar huppelen.
 
,,Dit is typisch een kroegelftal,’’ verduidelijkt reserve-speler Sten Limburg tussen het ‘grensjagen’ door. ,,We kennen elkaar allemaal uit Den Pimpelaer in Barendrecht, waar Paul ook altijd komt.
 Hij heeft een keer geroepen dat als-ie uitgevoetbald was als prof hij bij ons zou komen spelen, daar hebben we hem aan gehouden en dus loopt ie hier.’’

Hier, ofwel de Charloisse Lagedijk, de thuisbasis van Tot Ons Genoegen Rotterdam, had net zo goed elders kunnen zijn, omdat hij is toegetreden tot een hecht clubje, dat eerder uitkwam voor Barendrecht en vervolgens Smitshoek. Vaste doelman Frank Kreuk, nog herstellende van een polsbreuk. ,,De overgang naar die laatste vereniging was gewoon een miskleun, want het klikte totaal niet. Ze noemden ons daar De Tokkies, terwijl wij er juist het niveau omhoog tilden!’’

In het bijnamen rijke vijfde (De Noodrem, De Nicht, De Oude Panter, enzovoort) loopt Bosvelt voorlopig nog als zichzelf rond. Liefst ook zo anoniem mogelijk, wat aardig lukt omdat tegenstander RVVH 11 in deze bekerpot hem aanvankelijk nog niet als beroemde aanwinst heeft ontdekt. Gaandeweg krijgen de Ridderkerkers toch weet van de speciale status van die ene TOGR-middenvelder. Vanwege diens bekeken passes en diverse slimme doelpogingen, waarvan er eentje vlak voor rust resulteert in de gelijkmaker (2-2).
Echte frivoliteiten (denk aan de Doesburg-shuffle,EK 2000) blijven van zijn kant achterwege, niet uitdagen betekent ook niet geprovoceerd worden.
 
De na de pauze toegesnelde spelersvrouwen verwachten niet anders dan dat topkracht Bosvelt nog wel even het verschil maakt, maar dat valt tegen.
Paultje steekt zeker een paar tandjes bij, zij het zonder het gewenste resultaat. RVVH loopt zelfs uit naar 2-4, waarna invaller-scheids Sjaak van der Pol (in zijn gewone kloffie) de thuisploeg terugbrengt in de wedstrijd met een makkelijk gegeven strafschop. Paul gaat nog harder jagen, maar past er wel op dat hij niet meer als de Rottweiler from Rotterdam (zijn koosnaam bij Manchester City) overkomt.
De 4-4 blijft uit, zodat de 24-voudige international met een nederlaag van het bijveld stapt. Troost is er onmiddellijk van RVVH-zijde: ,,Jongen, ik heb genoten van je, jij kan nog zo mee met het eerste van Feyenoord.’’
Zelf weet Bosvelt nog even niet wat hij van zijn entree in de onderbond moet denken. ,,Het is nog een beetje aftasten, maar feit blijft dat ik dit puur voor de lol doe en die heb ik vanmiddag best gehad.’’
      

Niet al zijn teamgenoten zijn even tevreden. Frank Kreuk: ,,Natuurlijk voetballen we voor ons plezier, maar zeker met Paul erbij mag je toch ook naar de resultaten gaan kijken. Het spelletje blijft nu eenmaal leuker als je wint, alleen dan heb je vrienden.’


uit: AD Rotterdam SportDichtbij; dinsdag 3 juli 2007

Paul Bosvelt: 'Het plezier staat voor mij straks voorop bij TOGR'

 Paul Bosvelt (37) vindt  het na 18 jaar profvoetbal wel genoeg. En dus komt de oud-Feyenoorder niet terug op zijn besluit om te stoppen. Volgend seizoen is hij te bewonderen bij de Rotterdamse hoofdklasser TOGR. ln een lager elftal welteverstaan. "Ik kies voor de gezelligheid."

Hoe kom je bij TOGR terecht?
Bo
svelt: "Mijn vrienden spelen daar sinds een jaar. Dat zijn allemaal jongens die ik buiten het voetbal om ken uit de periode dat ik hier eerder woonde. Ik ken de club verder niet, ben er eerlijk gezegdnog nooit bij geweest. Ik weet dat ze aan de Charloisse Lagedijk spelen. Dat is vanuit mijn woonplaats Rhoon wel aan te fietsen."

De derde helft is straks het belangrijkste?
Bosvelt: "Het plezier staat voor mij straks in ieder geval voorop. De derde helft heb ik in het betaalde voetbal ook wel gehad. Maar als je in het vierde of vijfde elftal speelt, gaat het nog meer om de gezelligheid. Nee, voor het eerste hoeven ze me niet te bellen. Ik ga niet voor niets met mijn vrienden spelen."

 

Heb je nog andere aanbiedingen gehad?
Bosve
lt: "Ik ben benaderd door een paar hoofdklassers en had ook in het betaalde voetbal kunnen blijven. Ik heb er echter bewust voor gekozen om te stoppen. Dat heb ik aan het begin van het seizoen al aangegeven. Eventuele andere mogelijkheden heb ik altijd meteen afgewezen."

Blij dat je bent gestopt?
Bosvelt:
"Ik vermaak me tot nu toe prima en dat hou ik nog wel een paar dagen vol. Normaal gesproken was ik deze week weer begonnen met trainen. Dat mis ik niet. Ik ben er ook niet bang voor dat ik iets ga missen. Het leuke van een teamsport blijf ik houden bij TOGR."

Wat ga je verder eigenlijk doen?
Bosvelt: "Daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik ben net een maand gestopt! Ik heb wel wat ideeën, ,maar die zijn nog niet duidelijk genoeg. Ik zou het wel leuk vinden om op de een of andere manier bij het voetbal betrokken te blijven. Daarover ben ik nog aan het brainstormen."

                                            WIETSE DIJKSTRA