verslagen van TOGR - DOTO uit: Rotterdams Dagblad  / 06 mei 2002 en 25 Maart 2002
uit: Rotterdams Dagblad, 06-05-2002

DOTO des duivels op scheidsrechter

TOGR na zwaarbevochten zege op koers voor hoofdklasseDoor Folkert van der Krol

Sander Groenendijk lag na het laatste fluitsignaal minutenlang verslagen languit op zijn rug. De DOTO- keeper koelde vervolgens zijn woede op de doelpaal, smeet zijn bidon weg en baande briesend naar de kleedkamer van het arbitrale trio, dat van de sluitpost nog enige venijnige woorden kreeg toegebeten.

Rotterdam _ Groenendijk was niet de enige die woedend was; iedereen die DOTO een warm hart toedraagt, stond op zijn achterste benen na de onfortuinlijke 3-2 nederlaag bij TOGR. Arbitrale beslissingen nekten de boze Pernissers, die scheidsrechter Van Gijzen prompt aanwezen als hoofdschuldige. Trainer Mark Nijssen: ,,Het optreden van deze arbiter was een schande.''

Van Gijzen kende TOGR voor rust een strafschop toe en bestrafte een schwalbe van DOTO-invaller Benjamin Martha twintig minuten voor tijd met diens tweede gele, direct gevolgd door de rode kaart. Dat bleek het breekpunt in het meeslepende nacompetitieduel, waarin beide ploegen tot het gaatje moesten gaan. TOGR heeft vooralsnog de beste papieren om later deze maand een beslissingswedstrijd voor promotie naar de hoofdklasse te mogen spelen. De Rotterdammers moeten dan over twee weken wel nog afrekenen met RVVH, dat zaterdag op bezoek gaat bij DOTO.

TOGR kende zaterdag een droomstart. Zonder goed te voetballen scoorde de thuisploeg al in de achtste minuut. Danny Kuppen kopte een vrije trap van Milton Zaalman op de paal, waarna Moses Freire Monteiro erin slaagde de bal achter Groenendijk in het doel te frommelen. Wie had verwacht dat DOTO, dat de laatste weken niet meer vooruit was te branden, zou instorten, kwam bedrogen uit. De bezoekers hadden het beste van het spel en zetten TOGR met de rug tegen de muur. Rechteraanvaller Dylan van Hengel troefde Zaalman keer op keer af, maar faalde in de afwerking. Ook spits Jarno van der Wilde, vrijwel het hele seizoen gekweld door blessures, miste nog scherpte.

 

 

Kort voor de pauze kwam TOGR geheel tegen de verhoudingen in op 2-0. DOTO-verdediger Nelson Dias maakte, na een voorzet van de sterk spelende Freire Monteiro, hands in het zestienmetergebied. Arjan van Rek verzilverde de elfmetertrap.

Trainer Mark Nijssen besloot na de pauze alles of niets te spelen, met Dennis Dekker en Benjamin Martha als extra spitsen. ,,Ik wist dat dat normaal gesproken dodelijk is tegen TOGR. Maar ik moest iets,'' verklaarde Nijssen die moedige strijdwijze. DOTO kreeg echter bij een uitval van TOGR hulp van de grensrechter, die voor buitenspel (!) vlagde toen de razendsnelle Miguel Lopes Silva zichzelf lanceerde en alleen op Groenendijk afstormde.

Tijdens drie doldwaze minuten verkleinde DOTO de achterstand. Wuyster kopte in de 55ste minuut de 2-1 binnen, maar veertig seconden later strafte Antonio Garcia Mendes een fout van DOTO-verdediger Ali Lesteluhu af. In de 57ste minuut bracht Jarno van der Wilde zijn ploeg weer terug in de strijd (3-2).

In het resterende half uur eiste het arbitrale trio een hoofdrol voor zich op. Alle acties van Van der Wilde, die het de hele wedstrijd aan de stok had met Van Gijzen, werden teruggefloten. Ploeggenoot Martha kreeg eerst geel omdat hij in de weg stond bij een vrije trap voor TOGR. Kort daarop hield Van Gijzen de DOTO-invaller zijn tweede gele prent voor omdat hij zich makkelijk over de benen van De Rek liet vallen. ,,Het was een terechte kaart,'' sprak TOGR-aanvoerder De Rek na afloop. ,,Ik heb Martha niet geraakt.''

TOGR-trainer Wim van der Steene stelde na afloop dat Van Gijzen 'niet slecht, maar ook niet goed' floot. Maar zijn collega Nijssen sprak schande van het arbitrale trio, dat zaterdag ook de wedstrijd DOTO-RVVH leidt. ,,De arbitrage heeft zoveel invloed gehad op dit resultaat. Er zijn zoveel rare beslissingen genomen. Het was soms gewoon lachwekkend.''

TOGR-DOTO 3-2 (2-0). 8. Moses Freire Monteiro 1-0, 41. Arjan de Rek (strafschop) 2-0, 55. Remco Wuyster 2-1, 56. Antonio Garcia Mendes 3-1, 57. Jarno van der Wilde 3-2.
Bijzonderheden: Arbiter Van Gijzen gaf rood (2x geel) aan Benjamin Martha (DOTO). Gele kaarten waren er voor Miguel Lopes Silva (TOGR), Jarno van der Wilde en Remco Wuyster (beiden DOTO).
TOGR: Seton; Conrad, De Rek, Pepaj, Zaalman; Freire Monteiro (86. Joia), Hoks, El Harraoui, Lopes Silva; Kuppen (66. Dos Santos), Garcia Mendes.
DOTO: Groenendijk; Smaling, Dias (46. Dekker), Van Strien, Lesteluhu; Dylan van Hengel, Sierag, Rijsdijk (76. Pereira), Vermaat (46. Martha); Van der Wilde, Wuyster.

Rotterdams Dagblad, maandag 25 Maart 2002

TOGR drijft slecht DOTO tot wanhoop

Doelman Sander Groenendijk voorkomt afstraffing

Door Aad Achterberg

Een mooier herstel kon TOGR zich niet wensen. Met 3-0 won het van aartsvijand DOTO. Het moet voor gelegenheidstrainer Dammes van Wilgenburg - Wim van der Steene was door griep aan bed gekluisterd - gelijk staan aan een godsgeschenk. Zeker na vorige week toen TOGR bij Groote Lindt de eerste nederlaag van het seizoen leed.

Rotterdam _ Mopperend baande DOTO-trainer Mark Nijssen zich na het laatste fluitsignaal van invaller-scheidsrechter Freek Brant een weg naar de kleedkamer. De nederlaag kwam hard aan bij de ambitieuze trainer, die het sportpark spoorslags, zonder iets te zeggen, verliet. In schril contrast tot de grafstemming bij DOTO stond het feestgedruis bij TOGR.

Van Wilgenburg, die met assistent-trainer Brian Cairo op de bank zat, was laaiend enthousiast. ,,Wij hadden iets recht te zetten na het verlies bij Groote Lindt. Deze zege draag ik op aan Wim van der Steene, die bij TOGR goed bezig is. Het was vooral in de eerste helft om te smullen. Wij hebben DOTO toen gewoon gedold.''

Tot Ons Genoegen Rotterdam was voor rust inderdaad oppermachtig. De voorhoede, die de 'toppers' Antonio Garcia Mendes en Miguel Lopes Silva herbergt, begon scherp. De DOTO-verdedigers Arno Smaling, Michel van Strien, Barry van Zanten en Ali Lesteluhu kwamen snelheid te kort om de razendsnelle, vijandelijke spitsen af te stoppen. De 1-0 voorsprong was een zr schrale afspiegeling van het grote overwicht. De thuisclub miste zo'n zeven opgelegde kansen. DOTO was zijn doelman Sander Groenendijk, die diverse miraculeuze reddingen verrichtte, heel veel dank verschuldigd.

Na vier minuten leek Mendes de 1-0 aan te tekenen na een fout van Remco Wuyster, maar Michel van Strien voorkwam met een uiterste krachtsinspanning de achterstand. De redding van Van Strien bleek uitstel van executie. Nadat Groenendijk al een paar keer zijn talenten had getoond, was hij kansloos bij een inzet van good-old Danny Kuppen (1-0).

 

Enige verwijt

Dat TOGR de voorsprong niet vergrootte, mag de ploeg zichzelf aanrekenen. ,,Dat is het enige verwijt aan het team. Wij hadden de wedstrijd al in een heel vroeg stadium kunnen en moeten beslissen,'' liet Van Wilgenburg weten. Miguel Lopes Silva, Garcia Mendes en Fouad El Harraoui kwamen vrij voor Groenendijk, maar de sluitpost hield de schade voor zijn team beperkt. Halverwege had TOGR pech dat een inzet van Lopes Silva door de paal gekeerd werd. De teleurstellende bezoekers kwamen niet verder dan een 'schotje' van Theo Vermaat.

Na de hervatting kwam er wat dreiging van de Pernissers. Met name invaller Dennis Dekker onderscheidde zich in positieve zin. Benjamin Martha, die dit seizoen in het tweede team begon en nu al negen keer voor de hoofdmacht van DOTO scoorde, had de al dan niet verdiende gelijkmaker op zijn voeten, maar hij faalde.

De ploeg van Nijssen miste agressiviteit en creativiteit om toe te slaan. Bovendien gaven de TOGR-verdedigers Sjoerd Conrad, Arjan de Rek, Rusten Pepaj en Mikael Zaalman niets weg. Twaalf minuten voor het einde werd de wedstrijd beslist toen Fouad El Harraoui de DOTO-verdedigers misleidde en droog raak knalde (2-0). DOTO moest de gifbeker helemaal leeg drinken. Het mooiste doelpunt kwam in de slotminuut tot stand. Garcia Mendes verraste Sander Groenendijk met een zeer fraaie lob (3-0).

Het kampioenschap kan DOTO nu wel vergeten. Alleen een vervangende periodetitel kan het seizoen voor de Pernisser formatie nog redden.

TOGR-DOTO 3-0 (1-0). 5. Danny Kuppen 1-0, 78. Fouad El Harraoui 2-0, 90. Antonio Garcia Mendes 3-0.

Bijzonderheden: scheidsrechter Freek Brant deelde zeven gele kaarten uit. Bij DOTO werd de geblesseerde spits Jarno van der Wilde node gemist.

TOGR: Seton; Conrad, De Rek, Pepaj, Zaalman; Freire Monteiro (75. Mendonca Sequiera), Hoks, El Harraoui (85. Ketting); Lopes Silva, Kuppen, Garcia Mendes.

DOTO: Groenendijk; Smaling, Van Strien, Van Zanten, Lesteluhu (77. Rijsdijk); Vermaat, Dias (28. Dekker), Sierag (57. Van Hengel); Martha, Wuyster, Pereira.