RVVH-TOGR 18 mei 2002
Rotterdams Dagblad: dinsdag 21 Mei 2002

TOGR moet nog één hindernis nemen

Sprankelend spel kan gebrek aan scorend vermogen niet verhullen

Door Folkert van der Krol

Mark Hoks van TOGR weet het zeker. ,,Wij gaan naar de hoofdklasse,'' sprak de middenvelder vol bravoure. De beslissing valt komende zaterdag op het (neutrale) terrein van Roda Boys in Aalst (aanvang 15.00 uur), waar de nummer twaalf van de hoofdklasse B - Sparta Nijkerk - de laatste hindernis vormt. De Rotterdammers mogen ook met zelfvertrouwen afreizen, want ze speelden RVVH in de laatste nacompetitiewedstrijd van de eerste klasse B volledig van de mat.

Ridderkerk _ Dat het slechts bij 1-2 bleef, was een mirakel. TOGR hielp ongeveer tien opgelegde kansen om zeep. De vreugde was er niet minder om. Bij Maikel Zaalman en Mark Hoks, beiden ex-RVVH'ers, had de zege nog een diepere betekenis. ,,Ik had nog nooit van RVVH gewonnen sinds ik er weg ben,'' sprak Hoks na afloop. ,,Ik sta op scherp. Tegen RVVH hoefde ik nog niet eens tot het uiterste te gaan. Ik kan er nog méér invliegen als het moet.''

Onder het oog van de zeven man sterke afvaardiging van Sparta Nijkerk voetbalde TOGR vooral in de eerste helft op een niveau dat een hoofdklasser niet misstaat. RVVH zag de tegenstanders links en rechts voorbij flitsen, zonder daar iets tegen te kunnen doen. ,,Het was niet onze dag, maar dat was ook de verdienste van TOGR,'' gaf RVVH-trainer Dekker de credits aan de tegenstander. ,,Dat we onder druk staan, hoeft geen probleem te zijn. We maakten echter ook geen gebruik van de ruimte. We hinkten op twee gedachten: aanvallen of de schade beperkt houden.''

Zijn ploeg had met drie doelpunten verschil moeten winnen om klasseperiodekampioen te worden. Maar aan aanvallen kwam RVVH nauwelijks toe. De toeschouwers keken zaterdag in Ridderkerk hun ogen uit. De klasse droop er bij TOGR vanaf. De achterhoede staat als een huis. Het middenveld, met de snelle, creatieve flankspelers Moses Freire Monteiro en Miguel Lopes Silva en de kracht van de ijzersterke Mark Hoks, is een lust voor het oog. Voorin vormt Danny Kuppen het belangrijke aanspeelpunt.

Het enige dat TOGR lijkt te missen is een afmaker. ,,Een hele effectieve jongen voorin zou welkom zijn,'' erkende trainer Wim van der Steene. De komst van Manuel Monteiro (Excelsior M) moet dat euvel verhelpen. ,,Elke wedstrijd scoren we pas uit de vijfde of zesde mogelijkheid. Tegen RVVH ook. Dat moet een les voor ons zijn.'' Want Van der Steene weet dat TOGR zich dat zaterdag niet kan veroorloven.

De eerste helft leek het RVVH- doel wel een schiettent. Alleen al in het eerste kwartier verschenen Antonio Garcia Mendes (2x), Freire Monteiro en Lopes Silva vrij voor RVVH-doelman Paul de Baat, die een keer redde en de overige schoten over of naast zag gaan. Daarna bracht Daniël Vermeulen nog twee keer redding op de doellijn. Pas zes minuten voor de pauze viel de onvermijdelijke treffer. Freire Monteiro stuurde Kuppen weg die keeper De Baat in de korte hoek verschalkte.

Na de pauze kreeg TOGR een tien minuten durende terugslag. RVVH kon onverwachts aardig meespelen, wat leidde tot de gelijkmaker van Bas Heiden, op aangeven van broer Arie. TOGR pakte daarna de draad weer op: het viel aan èn miste weer kansen. Daardoor bleef het onnodig lang spannend. Pas een kwartier voor het eindsignaal slaagde TOGR erin opnieuw op voorsprong te komen. De doorgebroken Danny Kuppen bediende Mendes, die eenvoudig de 2-1 binnentikte.

TOGR verzuimde vervolgens de score verder op te voeren. Illustrerend was een actie van Mendes, die een goede voorzet van Freire Monteiro achter zijn standbeen langs in het RVVH-doel wilde deponeren. Keeper De Baat doorzag het handigheidje echter. Het zijn frivoliteiten die TOGR zich komende zaterdag zeker niet kan veroorloven.

RVVH-TOGR 1-2 (0-1). 39. Danny Kuppen 0-1, 53. Bas Heiden 1-1, 77. Antonio Garcia Mendes 1-2.

Bijzonderheden: Arbiter Hoonhout gaf gele kaarten aan Arjan de Rek en Mario Mendonca (beiden TOGR).

RVVH: Paul de Baat; Huizer (54. Martijn de Baat), Van Vrouwerf, Tieleman, Van der Mei; Arie Heiden, Vermeulen (75. Van Roon), De Nobel, Bas Heiden; Jonker (31. Tholenaars), Dijkstra.

TOGR: Seton; Conrad (85. Mendonca), Pepaj, De Rek, Zaalman; Freire Monteiro, El Harraoui (78. Dos Santos), Hoks, Lopes Silva; Kuppen (90. Lopes), Garcia Mendes.