Districtsbeker TOGR - SC Feyenoord
Rott.Dagblad, woensdag 15 Augustus 2001

TOGR-aanval troeft SC Feyenoord op snelheid af

Door Ed Voortmeijer

Rotterdam _ In de districtsbekerouverture heeft TOGR een gevoelige tik uitgedeeld aan een vermeende concurrent. De Charloisse zaterdag eersteklasser trakteerde het bezoekende Sportclub Feyenoord op een verrassende 2-0 nederlaag. Niet dat TOGR negentig minuten lang briljant voetbalde, maar het knappe resultaat is het overtuigend bewijs dat de ploeg van nieuwe trainer Wim van der Steene iets in z'n mars heeft.

De thuisclub draaide de Varkenoorders direct de duimschroeven stevig aan en creëerde alleen al in de eerste helft vier vette kansen. Maar het duurde tot de 33ste minuut voordat de defensie van SC Feyenoord capituleerde. De openingstreffer volgde uit een schitterende aanval over rechts. Tony Garcia Mendes was de grote animator en ook de man die de beslissende pass gaf. De bal belandde in de voeten van Poy Heiland, die loeihard uithaalde: 1-0. Onhoudbaar voor Feyenoord-doelman Mohamed Ade, die daarvoor al Moses Freire Monteiro (in de derde minuut), Michael Zaalman en Garcia Mendes in uitzichtrijke positie voor zich had zien opduiken. SC Feyenoord kreeg voor de rust één kans. Mark van Zanten knalde tegen de paal.

Vakantie

Waren de Feyenoorders nog met hun gedachten bij de vakantie? Feit is dat de équipe van oefenmeester Steef Buijs onvoldoende scherp aan de wedstrijd begon en er pas in het tweede bedrijf een schepje bovenop gooide. ,,Maar op dat moment had het al 3-0 voor TOGR moeten staan. De tegenstanders waren gretiger, agressiever. Wij zijn voor de rust afgetroefd door de snelheid van de TOGR-voorhoede,'' aldus Buijs, die vond dat er niets viel af te dingen op de overwinning van de gastheren.

De technisch bewindvoerder was wel zo eerlijk om toe te geven dat hij toch iets meer had verwacht van zijn ploeg. ,,Een aantal spelers heeft er veel moeite mee om aan te klampen. Jongens, die graag in het eerste willen spelen, die tegen de basis aanhikken en van wie ik meer moet kunnen verwachten. Ze kregen vandaag volop de kans zich in de kijker te spelen, maar ze grepen 'm niet.''

Zeer terecht schoof Buijs de nederlaag niet alleen af op het zwakke optreden van zijn ploeg, want dan zou TOGR, dat bij vlagen razend knap speelde, te kort worden gedaan. ,,TOGR heeft veel kwaliteit in huis,'' concludeerde ook Wim van der Steene, ,,maar,'' voegde hij er even realistisch aan toe, ,, wij zijn geen kampioenskandidaat om de simpele reden dat wij ons niet kunnen meten met de rijke clubs in onze afdeling als SHO en DOTO.''

Hoewel hij blij was met de 'veel te laag uitgevallen' zege, concludeerde Van der Steene tevens dat er nog veel fout was gegaan. ,,In de eerste helft hebben we heel kort in de dekking gespeeld. Dat ging prima, maar na de rust zijn we nauwelijks meer aan voetballen toegekomen. De tegenstanders kregen toen veel te veel vrijheid omdat er op vier à vijf meter werd gedekt.'' En aangezien het laatste beeld altijd blijft hangen, was Van der Steene toch niet geheel tevreden.

SC Feyenoord begon zich in deel twee dus te roeren en nam de regie in handen. De gastheren werden onder druk gezet, leden veel balverlies en gaven bovendien het middenveld weg. Het grote probleem van de Buijs-brigade was echter het scheppen van kansen. Die kwamen er niet of nauwelijks en toen de door Umro Jordan in de diepte aangespeelde Miguel Lopes Silva er bij één van de spaarzame groen-witte counters in slaagde de bal met een fraaie lob over Ade in het Feyenoord- doel te deponeren, was de vernedering voor SC Feyenoord compleet: 2-0.

TOGR-SC Feyenoord 2-0 (1-0). 33. Poy Heiland 1-0, 76. Miguel Lopes Silva 2-0. Bijzonderheden: De voortreffelijk leidende arbiter Lex Stofkooper gaf geel aan Fransisco dos Santos en Danny Kuppen van TOGR en aan de Feyenoorder Patrick Altena.

TOGR: Seton; Sequeira Mendonca, De Rek, Mesberg (46. Pepaj), Zaalman; Freire Monteiro, Heiland (77. Paolo Garcia Mendes), Dos Santos, Lopes Silva; Tony Garcia Mendes, Kuppen.

SC Feyenoord: Ade; Babah, Kastelein, Van Schijndel (46. Kalden), Hoeblal; Blom, Van Zanten, Zucko (56. Altena); Staakman, Neral (77. Heyboer), Biekman.